Frangos Architecture & Design


Lynnfield In-law AdditionLynnfield In-law AdditionLynnfield In-law Addition

Click the thumbnails to view larger images

Lynnfield In-law Addition

This home faces a cul-de-sac.   Its side property line is of an acute angle.  These conditions inspired the in-law addition's gabled facade to be angled in relation to the existing house, defining the circular frontage, while its side elevation is parallel to the property line.

An entry court and foyer were created between the existing house and in-law apartment.  This entryway allows private access to the in-law apartment, main house, and rear deck.   A bridge on the second floor connects these two areas, which leads to a loft overlooking the great room.  The master bedroom is located in the front on the ground floor with a kitchenette and bathroom between the bedroom and great room. 

Contextually, the addition's front elevation maintains lines of the garrison colonial.  From the back yard, the in-law apartment transitions to a pavilion with views of the forest beyond.